DAERAH MATU merupakan sebuah Daerah Kecil dalam Pentadbiran Bahagian Sarikei. Pada 5 Mei 1991, Daerah Matu telah isytiharkan sebagai sebuah Daerah penuh yang ke-28 di Negeri Sarawak. Pada 1 Mac 2002, Daerah Matu telah diletakkan di bawah Pentadbiran Bahagian Mukah (setelah persempadanan semula Bahagian dan Daerah di Negeri Sarawak). Keluasan Daerah Matu ialah 1,600.00 km persegi termasuk Daerah Kecil Igan iaitu 248 km persegi .
Penduduk di daerah ini terlibat dalam sektor pertanian, perikanan dan pembalakan serta perkhidmatan kerajaan dan sektor swasta.Terdapat 35 buah kampung dan 37 buah rumah panjang di dalam Daerah Matu.
Matu terkenal dengan produk keluaran tempatan yang dihasilkan seperti seraong, sesar unjur@kupas, minyak sekiu, obor-obor, anyaman dan lain-lain lagi.
Keunikan Daerah ini diserikan dengan adanya ciri-ciri sejarah iaitu Rumah Panjang Melanau Kampung Sok yang berusia lebih daripada 100 tahun.Dibina pada Tahun 1872 bermula dengan empat (4) pintu, diperbesarkan kepada 26 pintu pada Tahun 1888.Pada asalnya, struktur asas Rumah Panjang Kampung Sok, Matu diperbuat daripada kayu belian dan atapnya pula menggunakan daun pokok sagu . Selain itu, tempat-tempat yang menarik di Matu adalah Telaga Penawar Makam, Tiang Benitiek dan Makan Orang Kaya Segunim di Kampung Jemoreng, Matu.
PESTA MATU merupakan acara tahunan di mana masyarakat setempat berpeluang menjana pendapatan, menyelongkar ilmu-ilmu baru hasil pameran-pameran dari agensi-agensi yang terlibat serta membuka minda mereka kepada sesuatu yang baru dan bermanfaat.
Dengan adanya Pesta Matu ini, ia dapat mempromosikan Daerah ini dengan Pelbagai Kebudayaan seperti makanan, tempat bersejarah dan keindahan Daerah Matu itu sendiri dan dapat memupuk silaturrahim perpaduan di antara Kaum-kaum di Daerah mahupun luar Daerah khususnya.